Petr Paulczyňski: homepage

Český závistivec nikdy nezklame.

K manželčiným šedesátinám a svému odchodu do důchodu jsem zvolil netradiční dárek. Nadělil jsem nám více než třítýdenní zájezd do Australie. Nikdy jsme nenacestovali tolik km, nikdy jsme nebyli někde tak dlouho.

Moc odpočatí fyzicky jsme se nevrátili, ale dojmů pro zbytek života hafo. Na svůj web jsem zavěsil do rubriky foto dne malinké fotoreportážičky.

http://www.paulczynski.cz/foto-dne--udelal-jsem-ekocin.html
http://www.paulczynski.cz/foto-dne--vite-co-je-uluru.html

Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. V rubrice Diskuzní fórum  se objevil příspěvek typicky český: Nějaká Eva ( já myslím, že to byl spíš Evák) napsala: To se nám to cestuje ...
Všimla jsem si, že rád cestujete. Nebylo by vhodné zaslat poděkování sponzorům Vašich cest,vděčným daňovým poplatníkům města Brna?

Odpověděl jsem: Vážená závistivá. Představte si, že cestuji za své. Od roku 1992 podnikám v několika oborech. Zaměstnávám bratru 150 lidiček. S mým působením ve městě to nemá nic společného. Dokonce temíny svých cest přizpůsobují mí kamarádi co s nimi cestuji mému kalendáři, protože na zastupitelstvu nesmím chybět. Pro Vaši informaci, můj příjem z činnosti na radnici činí asi 6800 Kč brutto, z toho bych si odcestoval tak do Jedovnic k rybníku. Nekouřím (kromě občasného doutníčku), nechlastám,  všechny volné zdroje věnuji do svých cest.

Tak řekněte. Nezabili byste tu babu (nebo chlapa)?
A pro ty z Vás, které nepohoršuje, že si někdo v důchodu vyjede za hranice všedních dní malá reportáž ze Sydney. Moc mě zajímala Opera . Byl jsem zklamán. Jednak většina fotek je dělaná z vody a my šli po břehu, jednak z blízka je to docela podivný barák

To už na mně udělal větší dojem Harbour Bridge, byť dokončený už v roce 1932. A protože Pavouk neudělá krok bez fotáku, dovolím si pár foteček i sem.

Opera v pošmourném dni

Harbour Bridge

Opera a bílý pták

Opera a modrý pták

Další bílý pták - ibis - to je ten z Morseovky. je jich tam plno.


Celkový pohled na zátoku. To jsem ale nefotil já.

Pro ty co to zajímá pár údajů o vyfocených objektech.

Opera v Sydney je stavba navržená v roce 1956 dánským architektem Jorn Utzonem.
V roce 1957 byla vládou Nového Jižního Walesu vyhlášena mezinárodní architektonická soutěž na operní budovu. Podle zadání měla budova disponovat jedním velkým sálem pro 3000 diváků a jedním menším pro 1200 diváků. Do soutěže bylo zasláno 233 návrhů z 23 zemí.
Stavba se potýkala s mnoha problémy, ať už technického, ale i politického rázu. Sám Utzon se na stavbě přestal podílet v roce 1966, pro neustálé spory s vládou Nového Jižního Walesu. Stavba byla svěřena australským architektům, kteří ne vždy respektovali Utzonovy projekty, což se projevilo obzvláště na interiérech. Původní rozpočet 7 000 000 australských dolarů byl mnohonásobně překročen, náklady se vyšplhaly až na 102 miliónů. Stavba byla dokončena v roce 1973.
V červenci 2005 byla budova zařazena na seznam australského kulturního dědictví. 29. června 2007 zapsalo UNESCO Operu v Sydney na seznam Světového kulturního dědictví. Jedná se o první stavbu zapsanou na tento seznam ještě za života autora.

Harbour Bridge je most, který přemosťuje přístav Port Jackson v Sydney. Tato gigantická ocelová konstrukce spočívá na čtyřech mohutných pískovcových pilířích. Přemosťuje Port Jackson ve výšce 59 metrů. Oblouk má rozpětí 503 metrů. Výstavba mostu trvala 8 let (od roku 1924 do roku 1932). Australané mu říkají v narážce na jeho tvar Coat hanger (Ramínko na šaty).
 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2141x, známka: 2.8
Kategorie: Z mého života
online: 42
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist