Petr Paulczyňski: homepage

Bok, Bányai, Varvařovský nebo Zahradník? Úřad ombudsmana je mrtev!

Úřad ombudsmana je mrtev. Zemřel s odchodem pana Otakara Motejla a tanečky kolem volby nového veřejného ochránce práv jsou toho jenom důkazem. Je mi z toho smutno.

Když vidím tu prezidentskou i senátorskou z nouze ctnost, tu jejich snahu někde najít a vyškrábnout alespoň trochu důstojné jméno hodné nástupnictví ve funkci po takové autoritě, jakou Otakar Motejl bezesporu byl, přemýšlím, jestli je to celé vůbec k něčemu.

Nechci se dotknout žádného z představených kandidátů, zejména Pavel Varvařovský si to rozhodně nezaslouží, ale nikdo z nich svému předchůdci nesahá nejen po kotníky, ale někteří ani po nehet malíčku téže končetiny.

Vždyť jakou míru důvěry lze u veřejnosti očekávat ve spojení s panem Bokem nebo jistě nestranným panem Bányaiem, který ihned po nominaci děkoval za důvěru pro svou komunitu? A co pan Zahradník, který narychlo, snad provizorně, nahradil Evu Dundáčkovou, při jejíž předchozí nominaci jsem smíchy mlátil hlavou o stůl?

Úřad ombudsmana nemá v ČR žádnou tradici, vždyť nejsme Švédové. Není zakotven ani v Ústavě a jeho pravomoce jsou minimální, často spíše úsměvné. Tam, kde ovšem končily pravomoce a kompetence úřadu, tam v minulosti fungovala autorita osobnosti a váha slov Otakara Motejla a to je něco, čím žádný z kandidátů nedisponuje. A ombudsman je funkce, kde by něco takového mělo být předpokladem pro její výkon.

Úřad je mrtev, smiřme se s tím. Stejně jako na Otakara Motejla vzpomínám i na Lubomíra Voleníka a jeho odkaz. Ten odkaz, který byl následně pošlapán Vy víte kým. Je mi smutno z toho, že dobří, poctiví a féroví lidé s rovnými hřbety odcházejí a svině chrochtají dál. Zbývá jen doufat, že někdo už topí pod kotlem a vaří vodu.....

http://binko.blog.idnes.cz/c/152628/Bok-Banyai-Varvarovsky-nebo-Zahradnik-Urad-ombudsmana-je-mrtev.html

 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2261x, známka: 2.9
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 35
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist