Petr Paulczyňski: homepage

Vraťte mi Džamilu. S Kocábem není sranda

Tak se nám zase zviditelnil pan Kocáb. Našel si nového nepřítele. Snad aby se zviditelnil. Zahájil tažení proti babyboxům. Prý děti do nich odložené neznají svoji identitu. Babybox  je označení pro místo, kam mohou matky anonymně odložit své zpravidla novorozené dítě.

Jde o speciálně vybavenou schránku většinou v blízkosti zdravotnického zařízení. O dítě se bezprostředně postará zdravotnický personál a pokud se o něj rodiče již nepřihlásí, bývá nabídnuto k adopci.

Tak nevím, jestli je lepší zachráněný život byť bez znalosti identitty, nebo dítě odložené do popelnice, na skládku či jinam, jak jsme mnohdy svědky. Ke dni 8. března 2010 bylo do českých babyboxů vloženo již 30 dětí, sice bez identity, zato živých.

Dítě v babyboxu podle pana Kocába figuruje jako věc, nikoliv jako plnohodnotný jedinec. Babyboxy prý navíc odporují Úmluvě o právech dítěte, která každému přiznává právo znát své rodiče a právo na jejich péči.

(Na demosnímku babybox ala Kocáb.)
Asi je podle pana Kocába lepší dítě v popelnici, či v kojeňáku, kde se o něho ten typ rodičů co děti odkládají stejně nestará, identita - neidentita. S diskuzí na téma babybox ano či ne jsem se setkal jako radní v celkem vzrušené diskuzi, když padl návrh na otevření babyboxu v městské nemocnici. Nakonec jsem zvedl ruku pro, protože jsem usoudil, žejde o zařízení humánnější, než když  bezradné matky své děti odkládají na méně příhodných místech nebo dokonce zabíjejí, takže záchrana života je vyšší právo než znát vlastní rodiče. Ztotožnil jsem se s autorem myšlenky babyboxů v Česku panem Hesse, který se ptá o co  komfortnější práva má novorozenec nalezený na autobusové zastávce, ve sklepě nebo na záchodě v nemocnici než ten v babyboxu?

Proboha, do čeho se v rámci zviditelňování pan Kocáb ještě pustí? Jeho logika mě čím dál víc udivuje! Jak napsal neznámý autor  v jedné diskuzi: Už mám plné zuby všelijakých "práv", jimiž se ohánějí všelijací humanoidi a političtí korektníci. Zdravý "selský" rozum to je to jediné, čím bychom se měli řídit!

O co větší legrace byla s Kocábovou předchůdkyní Džamilou. Takový nápad dát těhulkám do tramvaje na krk cedulku "jsem v tom" , či zakázat rodičům zpohlavkovat nezbedné dítko, to byla aspoň sranda.

Rušení babyboxů už taková sranda není. 30 zachráněných životů je příliš vážná věc.

Myslím, že nejlepší by bylo zrušit pana Kocába.

Psáno pro blog.iDnes.cz
Mé blogy přejímají i servery Virtually, Parlamentní listy, Česká Media, E-portál a Fragmenty.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2129x, známka: 2.8
Kategorie: Politická scéna
online: 41
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist