Petr Paulczyňski: homepage

Článek pro ty, kdo se bláhově domnívají, že letos volili pravici

Student Agency dostala pokutu, protože jezdila za lacino. Plátci DPH budou platit  tuto daň za svého dodavatele, když ji on neodvede. Zaměstnancům zvedne stát daně o 1.200,- Kč ročně. Bude platit zákon, který retroaktivně zdaní státní příspěvek na stavební spoření.

Nově stát zdaní také emisní povolenky, jejichž primárním úkolem je motivovat k investicím do nových technologií, které méně zatěžují životní prostředí. Státní Česká pošta chce zvýšit zisk tím, že plánuje zavedení nové služby, jejímž odběratelem bude stát. Premiér souhlasil v Bruselu s hospodářskou vládou EU. Mohl bych pokračovat ještě dva metry textu dolů…Až zase někdo bude chtít oslavně napsat, jakou máme pravicovou vládu, měl by si nejprve ujasnit, co to je. Dnes pár komentářů k aktuálnímu dění, protože nevycházím z údivu, co všechno je v České republice možné.

1) Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by se měl jmenovat spíše Úřad pro ochranu socialistického práce. Nemám jiný závěr, když si přečtu, že udělil pokutu 6 milionů korun Student Agency za to, že bojovala na trhu o své postavení a z jiných svých obchodních aktivit dotovala část svých autobusových tras. Kdyby nedanila, kdyby byla odkázána ve své činnosti na státní zdroje, asi bych nebyl tak přísný. Jenže tato ryze soukromá společnost, vzniklá na zelené louce, která by se mohla a měla stát příkladem pro řadu jiných, nejenže nemá svůj byznys postavený na státních či unijních dotacích, ale ještě k tomu odvádí nemalé daně. Myslím, že nejlépe vystihuje „práci“ výše jmenovaného úřadu následující převzatý obrázek: 

2) Sněmovnou prošla novela zákona o DPH, na základě které budou podnikatelé ručit za to, že jejich dodavatel odvede státu DPH. Pokud se tak nestane, berní úřad může dlužnou daň vymáhat po odběrateli. Vláda prý věří, že opatření pomůže v boji proti daňovým únikům. Tímto tempem se také můžeme brzy dostat do situace, kdy budeme ručit za úhradu daně z příjmu lidí, které ani neznáme.

3) Státní kasou nám utíkají miliardy na veřejných zakázkách, Česká republika již jednou v minulosti poskytla krajům prostředky na povodňové fondy, které zmizely bůh ví kde, ale když přijdou povodně nové, hodí se jak modré z nebe do příjmu. Zdanit zaměstnance 1.200,- Kč ročně (nic jiného to není, protože ve výsledku, ačkoli se to jmenuje jinak, to znamená právě o tuto částku nižší peníze za rok v kapsách občanů) a to ještě jen některé, u kterých se to snadno vybere a případné neplnění snadno zkontroluje, bych očekával spíše jako tah komunistů.

4) Příspěvky na stavební spoření neměly být nikdy zavedeny. Místo toho měl stát občanům ulevit na daních a odvodech, aby si bydlení mohli dovolit. Když už ale zavedeno bylo a stát na to prostě bez dalšího zadlužení nemá peníze, pak měl zrušit příspěvek u nových smluv zcela a ponechat ho podle původních pravidel u smluv starých. To by bylo fér, jako změna podmínek. Sáhnout ovšem de facto zpětně na příspěvky tím, že je zdaním 50%, to je více než trapné. Pevně věřím, že se dá dohromady skupina tisíců lidí pod taktovkou nějaké zastřešující advokátní kanceláře, která tento postup napadne u soudu a stát (tedy daňový poplatníci) zaplatí vzniklé škody. Pak se možná i voliči proberou.

5) Z důvodu údajné záchrany občanů a firem v oblasti důsledků z podpory obnovitelných zdrojů (zejména mojí oblíbené fotovoltaiky) dojde mimo jiné také ke zdanění emisních povolenek. Nechci se nyní zabývat tímto celosvětovým ekologistickým výmyslem, na kterém vydělávají soukromé uhlíkové burzy. Obecně jsem přesvědčen, že je nutné opět výhradně pozitivní daňovou politikou, tedy vstřícnou k plátcům daní, motivovat investory k investicím do nových technologií, ale nechci se nad tímto levičáckým institutem dnes rozčilovat. Faktem je, že nové zdanění je těžce nesystémovým opatřením, které ve své podstatě šlape po původních důvodech a principech jejího zavedení.

6) Když chce státní podnik zvýšit svůj zisk tím, že bude poskytovat nové služby státu za peníze ze státního rozpočtu, to už chce velký kus podnikatelské odvahy a rizika na trhu, co říkáte. A Česká pošta nebyla pod vedením politiků nikdy žádný troškař, vždyť mnohokrát vytáhla státní rozpočet z průšvihu, když nebylo na konci roku například na důchody. Politici zřejmě dospěli k závěru, že stát se může cokoli a proto je nutné tento státní podnik ještě více vyfutrovat. Česká pošta má proto v plánu se „stát v roce 2015 nejvýznamnějším prostředníkem mezi státní správou, místní samosprávou, firmami a veřejností,“ jak se píše v její strategii. Zkráceně, ráda by ve své podstatě monopolně vydělávala na doprovodných službách v souvislosti s datovými schránkami, chce dokonce založit vlastní banku, ale počítá také s tím, že dostane výrazný příspěvek od státu nebo povinně od svých konkurentů za to, že musí provozovat širokou neefektivní síť poboček po celé zemi. Požaduje 1 až 1,5 miliardy korun. Jó, to se to podniká.

7) No a třešničkou na dortu komentářů je fakt, že Česká republika, v den oslav své státnosti, prostřednictvím svého premiéra souhlasila v Bruselu se vznikem hospodářské vlády Unie. Zkráceně: ti, kteří do dnešních dnů nikdy nedodržovali pravidla, která si sami v EU stanovili, teď chtějí po ostatních sankce za jejich nedodržování.

Až zase tedy bude chtít někdo napsat pár slov o parlamentní pravici v České republice, ať toho raději nechá a vymyslí pro ni nějaký nový termín. V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, ale ani ve Vládě České republiky, totiž žádná opravdu pravicová strana není.

http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/162164/Clanek-pro-ty-kdo-se-blahove-domnivaji-ze-letos-volili-pravici.html

 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2094x, známka: 2.9
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 55
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist