Petr Paulczyňski: homepage

Těžká minela doktora Ištvana

V polovině června vypuklo zemětřesení. ÚOOZ podnikl razii za účasti 400 policistů a zatkl několik osob, které skončily ve vazbě.Velká medializace provází kauzu od samého počátku.

 Představitelé policie a vrchního státního zastupitelství svolali tiskovku, na které hýřili optimismem a vzájemným plácáním se po zádech, jak zatkli několik osob, které si svou nebezpečností mohly zadat jedině tak s bin Ládinem, a přitom vlastně neřekli takřka nic.

Smíchali dohromady tři kauzy a, jak se zdá, zůstanou jim nakonec prázdné ruce. Jak později konstatoval Nejvyšší soud, který jako jediný má konečné slovo ve výkladu zákonů, došlo k nepřístojnému zásahu moci výkonné do moci zákonodárné.

Ivo Ištvan se dle mého názoru doslova upnul na svou právní konstrukci, ačkoliv i laikovi bylo dopředu jasné, že zde něco nehraje. Tak především byla kauza medializována jako "vedlejší produkt" sledování takzvaných kmotrů Janouška, Rittiga a Hrdličky. Druzí dva jmenovaní jsou dodnes vysmátí, nikdo je nezatkl, ani nepředvolal k výslechu. Policii se doslova vysmívají a ještě s pompou sdělují, kdy se vrátí domů z dovolené.

Roman Janoušek čelí obvinění z pokusu o vraždu v úplně jiné story, to když napol opilý boural, snažil se z místa ujet a následně svým autem na semaforech srazil řidičku z nabouraného vozu a těžce ji zranil. Následovala krátká honička s policií a velice překvapivé chování policistů na místě.

Nicméně v tomto případě je i Janoušek v pohodě. Na tiskovce Ivo Ištvan sdělil přes média veřejnosti, že jde právě po těchto lidech. Tomu tedy říkám novinka. Podezřelým teď bude policie a státní zastupitelství sdělovat, aby se nelekali při své případné nelegální činnosti, kdyby náhodou narazili na policistu, který je sleduje, a aby klidně dál pokračovali ve svých hovorech přes napíchnuté telefony.

Druhou kauzou byl neoddiskutovatelný kolaps Vojenského zpravodajství, jehož velitelé se nechali zaúkolovat sekretářkou premiéra. Vcelku nezajímavá kauza žárlivé milenky se stala průšvihem právě kvůli zneužití VZ. A dostáváme se k třetí, nejvíce rozehrané partii.

Kauza trafik pro tři rebely z ODS. Ivo Ištvan spatřoval korupci v tom, že zmínění poslanci složili poslanecké mandáty, protože nechtěli hlasovat pro prosazovaný zákon a zároveň nechtěli shodit svou vlastní vládu. Následně všichni tři dostali nabídku na jmenování do dozorčích rad státních a polostátních podniků.

Někdo si finančně polepšil, druhý pohoršil a třetí nabídku vůbec nepřijal. Ve vazbě přesto skončili všichni tři. Dalším obviněným v této kauze měl být Petr Nečas, který mezitím podal demisi z postu premiéra, a tím padla celá vláda. Do Sněmovny nedávno dorazila žádost o jeho vydání ke stíhání.

Je úplatkem, když je někomu nabídnuta práce náhradou za ztrátu práce jiné? Je korupcí, pokud někdo složí poslanecký mandát? Je to vše trestný čin, když se tyto dvě věci spojí dohromady? Veřejnost je naježena, hned jak slyší slovo korupce, a korupci vidí i tam, kde není.

Od samého začátku této kauzy říkám, že politické obchody - trafiky - jsou nemorálním činem, ale nikoli činem trestným. To by potom bylo trestné jakékoli vyjednávání, kde se dohaduje nějaká podpora. Když mě podpoříš, dostaneš teplé místečko na radnici.

Když mě podpoříš, na oplátku podpořím tebe. Když mě podpoříš, staneš se ministrem. Když mě podpoříš, odměním se ti funkcí ve výboru OSN. Politické dohody se dějí od těch nejmenších obcí až po OSN. Trafiky jsou součástí politiky od dob, kdy politika existuje, a budou fungovat dál, ať se nám to líbí nebo ne.

Trest za trafiky má vynášet volič u volební urny a ne soud. Korupce je totiž něco trochu jiného. Například když byl poslanec Dolejš ochoten za milion korun hlasovat pro změnu zákona o loteriích a dokonce fiktivním úplatkářům prozradil, jak to mají udělat, aby to bylo "čisté": formou inzerce přes Haló noviny.

Korupce je i to, pokud někdo ovlivňuje různá výběrová řízení a pak si odnáší sedm milionů v krabici od vína jako svůj podíl. Korupce není, pokud je premiér donucen k demisi a jako odškodné je vyhozen eurokomisař a čerstvý expremiér dosazen na jeho místo. Korupce není, ani když exministr dostane na hraní ČSA a přivede je nahranici krachu.

Nejvyšší soud jasně stanovil, že za projev učiněný ve sněmovně se pokládá i jednání poslance v souvislosti s jeho politickou činností, a tedy také jednání vedoucí k politickým dohodám, kompromisům či politickým rozhodnutím. Za takový projev se považuje jednání obviněného, pokud v rámci výkonu svého poslaneckého mandátu odmítl vyjádřit souhlas s přijetím zákonů.

Rozhodnutí poslance složit mandát je projev politické vůle, který je netrestatelný. Je-li složení mandátu zakomponováno do obvinění jako jedna část údajné korupce, pak je taková žaloba k ničemu. Je-li něco netrestatelné, pak to nikdy nemůže být trestným činem.

Ivo Ištvan udělal těžkou minelu. Nejvyšší soud rovněž konstatoval, že se olomoucký vrchní státní zástupce měl Nejvyššího soudu dotázat, zda něco, z čeho obviněné podezírá, není netrestatelné (kryté imunitou). To Ištvan neudělal, a tak dnes jeho nafouknutá právně konstrukční bublina praskla.

Nejvyšší státní zástupce zrušil stíhání exposlanců a dal věc Ištvanovi k novému projednání, přičemž na rozhodnutí Nejvyššího soudu se musí brát ohled. Suma sumárum, Ivo Ištvan případ totálně zpackal. Být na jeho místě, píšu svou rezignaci.

Informoval veřejnost o "hlavním produktu", ale ani šest týdnů poté se v této věci absolutně nic neděje. Neoprávněně bylo ve vazbě měsíc drženo několik lidí, takže je celkem jasné, že stát bude muset vyplácet tučné odškodnění.

Jeho právní konstrukce se zhroutila jako domeček z karet a bylo mu vytknuto, že svým postupem neoprávněně zasáhl do politické moci. Kvůli jeho akci padla vláda a byla jmenována nelegitimní vláda přátel prezidenta. Země byla uvržena do velké politické krize. Nejvyšší soud mu kauzu doslova hodil na hlavu.

Jediné, co Ištvanovi z rok a půl roku trvající akce, odposlechů, monstrózního nasazení čtyř set zakuklenců zbylo, je jedna žárlivá milenka, která si s velkou pravděpodobností odnese od soudu podmíněný trest. Celých pět týdnů sliboval iluzionosta Ištvan vrcholné číslo a nakonec z toho zbylo jen velké kulové.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2678x, známka: 2.9
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 58
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist