Petr Paulczyňski: homepage

Beseda s Bémem

Devět sportovišť v Brně, dalších šest na jižní Moravě. S tím přijel včera do Brna pražský primátor Pavel Bém, který začal s propagací pořádání olympiády v hlavním městě v roce 2016.

Připustil, že by se datum mohlo posunout až na roky 2020 nebo 2024.Pravou olympijskou atmosféru by si „doma“ Jihomoravští vychutnali na fotbale a na novém velodromu.

To znamená postavit nový stadion a místo pro dráhovou cyklistiku. Zatímco na fotbalovém stadionu se usilovně pracuje, velodrom je zatím spíš ve snech sportovců.

Čtyřsetmetrový betonový ovál Favoritu na okraji areálu brněnského výstaviště náročným podmínkám olympijského sportoviště vyhovět nemůže, dráha by měla být dřevěná a celý stadion zastřešený. Už delší dobu se mluví o tom, že by ovál mohl vzniknout na Žabovřeských loukách.

Na olympijská klání by tedy mohla zapomenout víceúčelová hala, kterou město chce stavět poblíž kampusu ve Starém Lískovci.

A co na Bémovy olympijské ambice říká vedení města? Primátor Roman Onderka na včerejší schůzku se svým pražským protějškem nedorazil. Říká, že ho nikdo oficiálně nepozval. „Pokud se chce pan Bém setkat s primátorem, musí jej pozvat. Pochybuji, že by on sám přijel na neoficiální pozvání, kdyby to bylo naopak,“ konstatoval Onderka (ČSSD).

Vicehejtman Milan Venclík (ODS) ale tvrdí opak. „Pana primátora jsme pozvali. I celou radu Jihomoravského kraje i brněnskou radu. Písemně,“ konstatoval.

Ještě před Bémovým vystoupením Venclík nastínil, že by si v Brně dokázal kromě fotbalu, cyklistiky a dalších míčových sportů představit i například střelbu. A zdůraznil, že mu šance Prahy na naplnění olympijských ambicí připadají nepravděpodobné. Olympijskou jižní Moravu včera před Bémem „shodil“ i hejtman Stanislav Juránek. „Ujistil jsem se, že olympiáda je dobrá, ale není dobrá pro Jihomoravský kraj,“ řekl. Kvůli investicím v Praze se totiž podle něj nedostane na zaplacení sportovišť ve vzdálenějších regionech. Podle Béma by kraj dostal na sportoviště miliardu, Brno další půldruhé miliardy.

To je mediální výstup z opdpolední prezentace na JMK.

Poté primátor Bém absolvoval besedu s občany. Její průběh byl více než zajímavý. Začalo to dvacetiminutovým( mimochodem výborným) filmem z jeho výstupu na Čomolungmu, poté se přikročilo k besedě. Veškeré téma se točilo kolem olympiády. Bém projevil neuvěřitelnou připravenost na všechny otázky a dle mne odešel jako vítěz, který vyvrátil všechny námitky a ještě stačil Jižní Moravě naslibovat ne modré, ale zlaté z nebe. Problém byl v tom, že většina tazatelů spíš než dotazy na Béma předváděla vlastní slovní exhibici, většinou delší než Bémovy odpovědi.

Co mi scházelo, byla témata politická, protože pro atraktivitu témat výstup na horu a olympiáda se jaksi zapomnělo na fakt, že se jedná o místopředsedu ODS a beseda je na stranické bázi, byť otevřené veřejnosti. Ale jinak to bylo dobrý.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2860x, známka: 2.8
Kategorie: Z brněnského dění
online: 43
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist