Petr Paulczyňski: homepage

Co dělají děti na vlakových kolejích?

Co dělají děti v seníku se zapalovačem? V poslední době se s tragediemi při nichž přicházejí o život děti roztrhl pytel. Kdo za to může, vtírá se otázka? Nemohu si pomoci, ale myslím si, že skutečným viníkem těchto tragedií jsou rodiče.

Rodiče, kteří asi nevědí, jak tráví volný čas jejich děti. Chodím se psem na procházku a vidím neuvěřitelně rozjívené chování většiny školáků. Bez úcty k okolí, bez úcty ke starším, bez úcty k majetku. A mnohdy dokonce za přímé účasti rodiče. Byl jsem svědkem, kterak asi tak 13-letý rozjívenec jdoucí se svým otcem utrhl celý svazek sáčků na psí exkrementy a hodil ho jen tak na zem. A fotr nic. Tak jsem dacanovi vlepil výchovný já. Asi jsem neměl, ale holt jsem cholerik.
"Co děláš 3,14čo" pravil otecko.
"Vychovávám tvýho nezvedenýho parchanta" pravil jsem já. A protože jsem měl o 30 cm a 30 kg víc, skončilo u této slovní výměny. Myslím, že jsem ovšem ten výchovný pohlavek měl střelit spíš tatíkovi.

Myslím, že právě takto vychovávané děti, jsou ve velkém, velkém riziku, že neskončí dobře.

Vychoval jsem dvě děti, takže mám asi jisté právo učinit tento závěr. Obě mé děti byly po většinu svého volného času zaměstnány nějakou mimoškolní činností, převážně sportem. Samozřejmě, že se mohly také někde proskotačit, ale i v této době jsme kontrolovali s kým se stýkají a co v tomto volnu dělají. A i pro tuto oblast platila jistá tabu, která si nedovolili překračovat. Nedovedu si představit, že by běhaly po trati či hrály si s ohněm kdekoliv, nota bene v seníku.

Je obrovská škoda každého zmařeného lidského života. U dítěte jde o tragedii na entou. Naskýtá se otázka, kdo za to může. Doba? Společnost? Já myslím, že rodiče těchto dětí! Ten trest za jejich selhání je ovšem strašný.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2380x, známka: 2.8
Kategorie: Z mého života
online: 45
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist