Petr Paulczyňski: homepage

Krev nestříkala. Převrat v brněnské ODS proběhl tiše.

Včera v Brně proběhl nominační sněm brněnské ODS pro podzimní parlamentní volby. Na úvod byl 154 z 202 hlasů nominován Topol na lídra kandidátky, čímž místní posunul kandidáty o jedno místo.

Jeho kandidátská řeč byla přesvědčivá a měla  úspěch. Zásadní sdělení bylo, že nechce Venclíka na kandidátce za sebou ani na předních místech. Pozoruji Mirka zblízka delší dobu. Byly časy, kdy jsme spolu dokonce hrávali golf a proto mohu říci, že zraje jak víno. Myslím, že je to přirozený lídr a Jižní Moravě může ve volbách pomoci. Říkám to i přesto, že jsem se ještě nesrovnal se způsobem, jakým se zbavil Vlasty vířivky, v jehož týmu jsem vlastně promr..hal pět let života, když výsledky naší práce padly pod koaliční kola padlé vlády.

Situaci před brněnským sněmem jsem popsal v blogu http://www.paulczynski.cz/bude-strikat-krev.html

Název článku popudil některé kolegy, (nepochopili eufemistickou otázku ), situace posaná v analýze výchozího stavu se však potvrdila v plném rozsahu. Předseda brněnské ODS Blažek se nejen vymanil ze stínu krajského šéfa Venclíka ale  předvedl neuvěřitelný kousek. Bez stříkání krve, v opravdu tajných volbách kdy se neukazovaly alibisticky sousedovi vyplněné volební lístky, provedl převrat a kandidáti "venclíkovského" křídla propadli volebním sítem do propadla dějin. Nebyl zvolen ani sám Milan Venclík, kterému bylo vyčteno, že svou kandidaturou "rathizuje " stranu - míněna kumulace funkce krajského radního a poslance, následně pak neprošli "koně " z jeho stáje - sněmovní "inventář" Pleva a jednosezonní nováček Dana Filipi. Nová jména jsou - starosta Žabovřesk a městský zastupitel Aleš Kvapil (zajímavé, že tady kumulace nevadí) a  Evžen Šik . Žádní funkcionářští nováčkové. Co k tomu říci. Vzhledem k virtuální realitě, která říká, že Venclíci škodí obrazu brněnské ODS, se brněnská ODS deklaratorně od těchto jmen odřízla. Jmenováním nových tváří do sněmovny se však na mocenském rozdělení v Brně zatím nic nemění. Je to jenom ukázka, že se něco mění a pravé barvy se ukáží teprve v boji o sestavování kandidátek komunálních. Objevila se dokonce dvě jména na lídra této kandidátky. Robert Kotzian a Petr Duchoň.

Zdá se, že dlouhodobá snaha deklarující touhu po změně způsobu  provádění politiky naší strany jak na městské, úrovni prorazila.

Podle kolegy Blahy, který s mým článkem polemizoval to prý není proto jak jsem napsal já, že  „.je příliš mnoho slimáčků a málo kapustičky...", ale spíše proto, že si někteří slimáčci myslí, že ta kapustička (které je ostatně méně a méně také díky jim) je jenom jejich.

Co se změnilo? Jedny dohody promítnuté do hlasovací mašinerie byly nahrazeny dohodami jinými. Jenom se ukazuje, že počet nespokojenců se stavem v brněnské ODS vzrostl natolik, že hlasování v poměru 2:1 naznačuje, že lze očekávat i změny ve vedení zastupitelského klubu.

Jediné, co bych organizátorům vytknul, je, že v závěru sněmu o půl druhé v noci, kdy část delegátů v domění, že už je vymalováno odkráčela do hajan, padl návrh na rekonstrukci Oblastní rady ODS z níž byli odvoláni skalní příznivci místopředsedy Venclíka. Čistotou tohoto kroku si nejsem jist. Myslím, že měla být odvolána celá OR a zvolena nová. Na to ovšem ve dvě v noci asi není ani čas ani síla. Prostě nová vnitrostranická koalice deklarovala svoji sílu. Možná že rekonstrukce OR z toho vycházející  bude další krok.

Takže žádná krev. Taková malá, tichá "Noc dlouhých nožů" proběhla kultivovaně s právnickou uhlazeností, tak jak politicky probuzený předseda Blažek umí.

Doufejme, že dojde k naplnění poslední věty mého blogu o tom co se připravovalo: A tak držme brněnské ODS palce, aby to byla ona, kdo vyjde z této demokratické řeže posílena.

K tématu vložena anketa
http://www.paulczynski.cz/anketa.html

A pravidelný odkaz na Foto dne - něco o Jyrkovi:
http://www.paulczynski.cz/foto-dne-mimoradne-pan-kteremu-uletely-vcely.html

A když se řekne:
http://www.paulczynski.cz/26561.html

Také pokračuje spor o Rudé odbory v brněnském Národním:
http://www.paulczynski.cz/napsal-mi-mojmir-weimann.html


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2060x, známka: 2.8
Kategorie: Svět Modrého ptáka
online: 72
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist