Petr Paulczyňski: homepage

Česko po Klausovi

Tomáš Halík prý obrazně řečeno stříhá metr, jak se nemůže dočkat konce úřadování Václava Klause na Hradě. Dá se to pochopit, nicméně i Halík sám jistě ví, že Klaus nezmizí z tohoto českého světa ani po svém odchodu. Dost možná, že se stane opak.

Na jeho místo s největší pravděpodobností usedne buď Jan Fischer, nebo Miloš Zeman. V obou případech budou lidé srovnávat. Jan Fischer je asi tak osobitý jako vánoční kapr v kádi. V těchto dnech udělal něco neobvyklého, projevil nějaký názor, totiž ten, že není kam spěchat s uznáním eurovalu. Pokud on bude zvolen, na Hradě zavládne mrtvé ticho. O to silněji bude slyšet Klausův hlas. Jeho vliv na českou politiku nevyplývá zdaleka jen z jeho funkce. Jako příklad si vezměme aktuální potyčku s Karolínou Peake. Klaus akceptoval její nominaci na post ministra obrany, nedělal žádné tanečky a neházel jí klacky pod nohy. Jen svým výrokem o holčičce jí vypálil cejch a konstatováním, že porušila elementární důvěru, ve vládu zaryl rýč do jejího budoucího politického hrobu. Obé je totiž pravda a je to trefa do černého, bez ohledu na to, zdali byla vypálena z Hradu nebo z podhradí.

Pokud vyhraje Miloš Zeman, a o to se snaží komunisté i Václav Klaus, vynikne kontrast mezi nimi. Řetězový kuřák a alkoholik pracovně nepoužitelný v odpoledních hodinách bude dělat jednu výtržnost za druhou v přesvědčení, že je "jako Churchill". Jak budeme vzpomínat na Klause, který jenom kradl plnicí pera! Zeman svou neomaleností bude nám i světu připomínat, že jsme měli prezidenta, kterému nekanula slina z koutku úst, uměl si uvázat kravatu, plynně hovořil světovými jazyky a co říkal, mělo hlavu a patu.

No a Klaus? Ten bude ze svého elegantního brlohu vysílat signály a v zemi znechucené buď nečinností, nebo činností Hradu najde dost těch, kdo jeho pokyny budou ochotně vykonávat.

Šachy se dají hrát i na dálku.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/cesko-po-klausovi-0m1-/p_cirkus.asp?c=A121216_204857_p_cirkus_nef


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2289x, známka: 2.9
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 44
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist