Petr Paulczyňski: homepage

Štvanice na Klause

Prezident Klaus využil svého ústavního práva a vyhlásil částečnou amnestii. Zároveň zastavil terstní stíhání, které trvá déle než osm let a kde je sazba trestu do deseti let.

Předně musím napsat, že se mi rovněž nelíbí, že trestu uniknou osoby, které by si to jednoznačně zasloužily, osoby, které se napakovali na jiných a kteří svůj soud protahují jak to jen jde. Myslím si, že druhý článek prezidentské amnestie být neměl.

Amnestie je rozhodnutím prezidenta republiky. Můžeme s ním nesouhlasit či proti němu protestovat, ale to je asi tak vše, co se s tím dá dělat. Hysterie, která se rozpoutala vůči dosluhujícímu prezidentovi je tak nebývalá, až si to nezadá s regulérní štvanicí.

Prezident své rozhodnutí vysvětlil, opřel se o několik případů, kdy musela Česká republika platit odškodnění za dlouhé trestní stíhání a nekonečné soudy, a to i v trestních věcech. Soud pro lidská práva ve Štrasburku přitom za neúnosné považoval i soudy vlekoucí se méně než šest let.

Mám pocit, jako by se každý snažil přijít s co největším kalibrem útoku vůči prezidentu republiky. Padají zde urážky, odsouzení, výzvy dokonce se uvažuje i o trestním stíhání prezidenta. Každému vřele doporučuji, aby si zmíněné články Ústavy přečetl:

Článek 63/1j prezident nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo
Článek 63/1k prezident má právo udělovat amnestii
Článek 63/3 rozhodnutí prezidenta republiky vydané podle odstavce 1 a 2 vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády.


Nikde není psáno, že předseda vlády nemůže podepsat rozhodnutí prezidenta republiky jen tehdy, pokud o tomto rozhodnutí jedná celá vláda. Když premiér navrhuje prezidentovi odvolání a jmenování ministra, tak také o tom nemusí jednat celá vláda.

Soudce Kydalka žene amnestii k Ústavnímu soudu, protože prý podpis premiéra je neplatný z důvodu neprojednání amnestie ve vládě. Kde je ale napsáno, že amenstii musí projednat á vláda? Amenstie se vždy před vyhlášením tají z celkem pochopitelných důvodů, kterým je například vězeňská vzpoura těch, kterých se amenstie netýká.

Z jednání vlády se dělají zápisy, které se zveřejňují na internetu. Pokud by tedy vláda projednávala amenstii, dostala by se tato informace ven dříve, než by došlo k jejímu vyhlášení. Jenže tady jde jenm o klacek na Klause, protože při třech předchozích amenstiích Václava Havla bylo postupováno stejně.

Když Václav Havel propustil na svobodu tři čtvrtiny vězňů, na svobodu se dostalo 23000 osob.  Václav Klaus propustil na svobodu 7000 osob, zhruba třetinu vězňů. U amnestie Václava Havla sice došlo také ke kritice, ale ta byla taková decentní. Zato na Václava klause každý plive a kope do něj.

Hysterie nebere konce. Hukvaldy zvažují kvůli amnestii odebrání čestného občanství prezidentu Klausovi. Miliardář Janeček vyzývá senátory, aby obžalovali Václava Klause z velezrady. Co je vlastně velezrada, kterou si lidé často pletou s vlastizradou?

Velezrada je jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Václav Klaus amnestií svrchovanost ani celistvost republiky neohrozil. Nejednal ani proti demokratickému řádu, protože postupoval dle znění Ústavy.

Pokud by byl prezident Klaus souzen za velezradu, pak by zákonitě byla popřena platnost Ústavy, tedy by takový soud musel být neplatný a protiústavní. Signatáři výzvy jsou jisté osobnosti, které se vždy zjevují v momentě různých výzev a považují sami sebe za elitu a jsou spjati termínem "pravdoláskaři".

Není dne, kdy by se někdo nepřidal se sebenesmyslnější možností jak Václava Klause ještě více dehonestovat a zvrátit vyhlášení amnestie. Skoro jako v Pyšné princezně: "Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil."

Ještě se vrátím k osobě pana Janečka. Ten je považován za jakéhosi anděla v boji proti korupci, ale způsob jakým nabyl své jmění je morálně sporné. Pomocí softwaru provádí Janeček milisekundové vysokofrekvenční tradingové obchody, manipuluje s cenou na burze ve velmi krátkých časových úsecích.

"Vše je založeno na softwaru a krátké vzdálenosti od sídla burzy, se kterou je tradingová společnost spojena optickým kabelem. Těmito obchody nevzniká nejen žádná hodnota, ale ani se neprojevuje žádný tržní princip, je to jen aritmetika a rychlost, která fakticky odsává peníze investorům, kteří investují na burze. Druhým efektem této hry je pak také manipulace s burzovní cenou (když se víc těchto traderů spojí)," popsal Janečkovy obchody jeden z českých podnikatelů. Jinými slovy, vysoce sofistikovaný systém, jak legálně okrádat druhé.

Buď jak buď, hysterie nebere konce. Pokud je Ústavní soud strážce Ústavy a ústavnosti, pak by měl žalobu z velezrady jednoduše smést ze stolu. Nelze nikoho stíhat za to, že něco udělal v souladu s Ústavou. Pokud by měl být prezident souzen, pak by to bylo popření demokracie jako takové.

Na druhou stranu se docela těším, jak senátorka Dernerová svou žalobu podá za pomoci nadpoloviční většiny přítomných senátorů. Byla by to ta největší blamáž v jejich životě. Nesouhlasím s abolicí tunelářů a podvodníků, ale respektuji právo prezidenta toto vyhlásit. Mimochodem, myšlenka, že amnestie bude soudně zrušena a všichni odsouzení se budou muset vrátit do věznic je více než úsměvná.

http://polanecky.blog.idnes.cz/c/318065/Stvanice-na-Klause.html


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2273x, známka: 2.8
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 49
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist