Petr Paulczyňski: homepage

USA: Česko diskriminuje Romy a odbory

Američané vydali každoroční zprávu týkající se lidských práv ve světě za rok 2012.A tak jsme se z tétoi zprávy dozvěděli, jak diskriminujeme Romy, že čelí chudobě, nezaměstnanosti a negramotnosti.

Podle této zprávy jsou Romové diskriminováni ve vzdělávání. Netvrdím, že k diskriminaci ojediněle nedochází, ale mám pocit, že ten, kdo psal tuto zprávu viděl Českou republiku jen z rychlíku.

Nezaměstnanost mezi Romy je velká. O tom není pochyb. Kde je problém? Ten tkví v tom, že zaměstnavatel si raději vezme vzdělaného a spolehlivého pracovníka než naopak. Mezi Romy je značné procento nekvalifikovaných prakticky k ničemu. O spolehlivosti se rovněž dá s úspěchem pochybovat.

Když zaměstnavatel zjistí, že mu zaměstnanec do práce chodí jak na výlet, nepracuje tak, jak má a nadto mu ještě krade věci, tak s takovým zaměstancem se rychle rozloučí a je zcela jedno, jakou má barvu, jestli je snědý, bílý nebo fialový s růžovými puntíky.

Vzdělání je základ všeho. Člověk s nedochozenou základní školou se na trhu práce uplatňuje stěží a má prakticky nulovou šanci práci sehnat. Vždy bude někdo schopnější. To není o jednom etniku naší společnosti, to je prostě neoddiskutovatelný fakt.

Postoj Romů ke vzdělání je znám. Mnoho rodin považuje vzdělání za zbytečné a raději než do školy posílají své děti na čórku. Když už dítě chodí do školy, často má problémy s chováním o zvládání učiva ani nemluvě. Je tedy správné, aby jeden žák zdržoval dvacítku ostatních.

Když Romové emigrovali do Kanady tak Kanada chtěla ukázat, jak se dokáže o emigranty postarat. Jaké byly zkušenosti už je rovněž známo. Romové si vzali od státu štědré sociální dávky. Děti do školy nechodily i když měly osobního asistenta, který jim se vším pomáhal.

V okolí ubytování romských rodin vznikl nepořádek a vzrostla kriminalita. Kanaďané tak poznali na vlastní kůži jak je to s tou diskriminací, protože i vůči kanadským úřadům romští emigranti tuto obehranou písničku spustili.

Tvůrci americké zprávy by si měli vyzkoušet život v blízkosti těch diskriminovaných rodin a možná by změnili názor. Vždyť díky sociálním dávkám se má leckterá romská rodina lépe než kdyby rodiče pracovali, ale to je o systému, který nenutí pobírače dávek pracovat.

Romové jsou prý diskriminovaní v zaměstnanosti a bydlení. O zaměstnanosti jsem psal výše. Je určitě pravdou, že ta slušná část Romů doplácí na pověst etnika jako takového, ale ten kdo chce pracovat si práci najít dokáže.

Co se týče diskriminace v bydlení, tak by se tvůrci zprávy měli ptát, co bylo příčinou vystěhování do "ghett". Notorické neplatičství, statisícové dluhy za bydlení a energie, kdy místo zaplacení nájmu putují peníze do hracích automatů, do cigaret a alkoholu.

Podle americké zprávy má Česko problém s korupcí, násilím proti ženám a dětem, antisemitismem, ilegálním zaměstnáváním cizinců a dokonce s diskriminací odborů. Korupce je po celém světě a nemohu se zbavit dojmu, že u nás jde především o silně nafouknutou bublinu. Netvrdím, že zde korupce není, ale určitě ne v takové míře, jak je prezentovaná.

Násilí proti ženám a dětem? To páni tvůrci spadli z višně, ne? Česká společnost je na tom určitě lépe než mnohé jiné, a troufám si tvrdit že i lépe než společnost americká. U nás je vše zveličováno, stačí si vzpomenout na zpravodajství jisté soukromé televize, kdy redaktoři s vyvalenýma očima a vzrušeným hlasem dělají z komára tři velbloudy.

Antisemitismus nepozoruji, kromě pár křiklounů na webových diskusích. Ilegální zaměstnávání cizinců je problémem každé země v EU, ale nikdo se neptá proč se tak děje. Především proto, že ti, kteří tuto nelegální činnost dělají chtějí ušetřit za vysoké daně, které po celé EU panují.

Poslední bod "obžaloby" mne doslova rozesmál. Diskriminace odborů. Tak nevím, ale myslím si, že u nás jsou odbory silné, a to dokonce tak, že si osobují právo vyzývat vládu k demisi a chtějí vládu svrhnout. Možná je tím míněno, že některé firmy se brání založení odborů, ale to je protizákonné.

Jinou otázkou je, že si z odborů spousta lidí dělá legraci a jejich vášnivé výzvy v zájmu jedné politické strany jednoduše ignoruje. Přesto všechno jsou zde odbory silné a jejich vyjednávání se zaměstnavateli jsou často úspěšná.

Odbory se mají starat o vztah mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, nemají se plést do politiky. Zde je také patrný rozdíl v úspěšnosti. Je-li diskriminací odborů myšleno nevyslyšení politických požadavků, tak jak by se v USA stavěli k tomu, kdyby odboráři chtěli odvolat prezidenta?

Zkrátka, zpráva má v sobě kus pravdy, ale většinou je to zcela neprofesionální pohled někoho, kdo ví o naší zemi jen z doslechu, popřípadě zprávu sepsal na základě zaslání zpráv od různých zájmových skupin. Mimochodem, jsou si v USA jisti, že zpráva je skutečně o Česku a ne o Čečensku?

http://polanecky.blog.idnes.cz/c/333543/USA-Cesko-diskriminuje-Romy-a-odbory.html


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2504x, známka: 2.9
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 42
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist