Petr Paulczyňski: homepage

Policie nerespektuje práva obviněných

V pondělí odstoupil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Jeho rezignaci předcházela kritika od vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové, že protikorupční policie některé případy šetří buď na vlastní pěst, nebo vůbec.

Za Bradáčovou se výrazně postavil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Proč jste do sporu vstupoval?

Podívejte, účastníci trestního řízení mají u nás vymezený prostor. Úkolem policistů je shromažďovat údaje o trestné činnosti, aby ale nemohlo docházet k negativním jevům, jako jsou úniky informací nebo obvinění nesprávných osob nebo obvinění za něco, co není trestný čin, musí tu být státní zástupce. Když od něj policista dostane pokyn, musí zasalutovat. Pokud ten pokyn není zjevně nesprávný, má ho plnit a na nic se neptat. Policista sice může říct, že ten pokyn nesplní z nějakých pevně daných důvodů, a za svůj názor bojovat. To se ale v našem případě nedělo, protikorupční policie pokyny státního zastupitelství několik měsíců nerespektovala.

To je interpretace jedné strany. Kde jste nabyl jistotu, že to tak skutečně je?

Pokud spolu ty dva orgány nespolupracují, vycházím z toho, co jednou řekl Pavel Zeman: kapitánem na lodi je vždycky státní zástupce. A to je i podstata toho konfliktu. Jestliže vrchní státní zástupce musí psát policejnímu prezidentovi, že spolupráce drhne, tak už v podstatě není o čem se dál bavit, situace přestala být normální. To už se nemusíte starat, čí to byla chyba, když víte, že policie nekonala podle pokynů a že se tato ozbrojená složka státu vymkla dohledu.

Říkal jste, že nespolupracovala už několik měsíců. Takže tu nejde jen o případ Amun. Re, kde policie nevyšetřovala podivný nákup solární elektrárny firmou ČEZ?

Pane redaktore, já ani nevím, jestli je Amun. Re či cokoliv jiného obsahem šetření, protože já jsem dopis Lenky Bradáčové policejnímu prezidentu panu Červíčkovi nikdy neviděl. Já se o to začal zajímat až po konfliktu, který vyvrcholil známou scénou a vynášením informací po rozhovoru doktorky Bradáčové na Frekvenci 1. Až tehdy jsem se dozvěděl, že nějaký její dopis policejnímu prezidentovi existuje. Pochopil jsem, že konflikt je vážný, nechal jsem si od paní Bradáčové popsat situaci a následně sám napsal policejnímu prezidentovi dopis, aby to nebral jako běžný přípis, ale jako přípis o tom, že vyšetřování trestné činnosti je vážně ohroženo nespoluprací těchto orgánů. A to je v podstatě vše. Jo - a ještě mě nadzdvihlo, že i můj dopis unikl do médií.

Co jste myslel metodami jak z roku 1950?

Třeba to, že policie má konflikt s někým a náhle se objeví jméno příbuzného, které se v uvozovkách náhodou dostane do médií, nejspíš proto, aby přes internet chodily rezoluce pracujících. Jinak informace unikají delší dobu, tady na ten případ je pouze víc vidět. A to je strašidelná chyba policie, neboť přípravné řízení má být neveřejné. Taky jste si možná všiml, že v dopise nepíšu o padesátých letech, ale o roce 1950. Proč? Protože jsem kdysi v jedné knížce Karla Kaplana četl usnesení ÚV KSČ z roku padesát, že je třeba obvinit tolik a tolik lidí z těch a těch sociálních skupin. Když jsem četl prohlášení pana Martince, že teď se zaměříme na samosprávu, tak si říkám: a na koho zítra? Živnostníky? Ten útvar přece má kompletně na starosti určitou trestnou činnost a nemůže si vybírat určité skupiny obyvatelstva, po kterých teď půjde proto, že to veřejnost žádá. A řeknu vám, co v tom dopise píšu ještě: že výhrad k práci policie a tohoto útvaru, kdysi jako občan, dnes jako ministr, mám více, a to dlouhodobě.

Například?

Mně vadí praxe, kdy se obvinění ještě ten den oznámí médiím a obviněný, aniž měl například možnost poslat stížnost, aby to dostal do ruky právní orgán, to jest státní zástupce, už je lynčován v médiích. Tuto praxi naprosto odsuzuji, považuji ji v podstatě za nezákonnou. Opakuji, že přípravné řízení je neveřejné. A když potom pan Martinec uspořádá tiskovku a na ní oznámí, o kolik narostl počet obviněných a jak je tedy protikorupční policie úspěšná, tak to prosím neznamená vůbec nic. Obvinění není nic jiného, než že policista poslal určité rozhodnutí, které se jmenuje sdělení obvinění.

Ani údaj, o kolik narostla suma zabavených peněz z trestné činnosti, nemá vypovídací hodnotu?

Nevím, jestli to, co říkal, byla čísla, kolik toho zabavili v průběhu řízení, tedy průběžně, a kolik u odsouzených, kdy ty peníze jasně propadají státu. To je stejný rozdíl jako mezi obviněným a odsouzeným. Za druhé: policisté tu nejsou od toho, aby si v různých rozhovorech a docházkou do televize vyráběli vlastní PR. Já bych chápal, že dají rozhovor typu: Chytili jsme Kajínka. Ale kdybyste si vyjel všechny ty rozhovory o tom, jak se jim všechno daří, měl byste dlouhý seznam. Policistu stát nezaměstnává proto, aby on si vyráběl popularitu v médiích. Dělání si vlastního PR je v dnešní době politika. A policista nemá co dělat politiku.

Proč myslíte, že ji dělají?

Oni tím dopředu vytvářejí ovzduší, ve kterém se jim pak už skoro nedá nic vytknout. Protože jakmile jim něco vytknete, hned chráníte korupci. Pak se bohužel děje i to, že státní zástupci mají takové obavy z médií, že místo toho, aby dohlíželi na zákonnost, jen povolně potvrzují rozhodnutí policisty. Takže policista, který nemá schválené úkony, může celou kauzu dát do médií - a v tu chvíli státní zástupce riskuje, že se z něj stane zametač kauz.

A to je širší fenomén?

Ano, ale poprosím vás, abychom sestoupili z úrovně vrchních státních zastupitelů a elitních policejních útvarů i o úroveň níž. Já netvrdím, že pan ředitel Martinec sám se dopustil nějakých nezákonností, ale nese zodpovědnost za to, že to nefunguje podle zákona. A když ještě nerespektuje státní zástupce, tak to už vůbec není možné.

Proč je nerespektuje?

Já jsem s ním v životě nemluvil a možná to myslí dobře, možná chce hrozně moc vyšetřovat trestnou činnost, ale dnes na rozdíl od minulého režimu musí být vyšetřování absolutně zákonné. Rovná se: jsem jenom policista, poslouchám státní zástupce. A nejstrašnější pro státního zástupce - jistě i pro detektiva - je, když se podaří vyšetřit trestnou činnost, ale z procesních důvodů nakonec soud pachatele neodsoudí.

Před nějakými dvěma lety, kdy do vedení státních zastupitelství přišel Pavel Zeman a na vnitro Jan Kubice, jsme se v novinách radovali, že se nám orgány konečně probudily a troufají si i na vlivné figury. Máte pocit, že se policie probudila až moc?

To bych neřekl. Už proto, že policie ani státní zástupci se nikdy nemohou vymlouvat na politické tlaky. Buď jsou odvážní, nebo nejsou. Změna zákona neudělá ze zbabělce odvážlivce. Jestli se policisti probudili moc, to já nevím. Jen chci, aby respektovali meze dané zákonem.

Sám jste říkal, že vytrubováním, koho všeho obvinili, si vytvářejí mediální dojem vysoké aktivity. Nevycházejí tedy vstříc mediální poptávce, kterou vaše vláda těmi personálními změnami sama vyvolala?

Možná. Ale prodávat jakékoliv události má ve své moci vláda, respektive ministři. Nemluvím o případech, kdy někdo vyloupí banku, veřejnost je vystrašena a policie rychle oznámí: Chytli jsme pachatele. Ale když se policisté sami chodí do sdělovacích prostředků vychvalovat, jak jim to úžasně jde, vytvářejí dojem, že za vše špatné může ministr vnitra Kubice a za vše dobré tito kvalitní policisté. Není normální, že každý občan tohoto státu ví, jak vypadá šéf protikorupčního útvaru.

Už léta se ve večerních zprávách objevují policejní záznamy z nějakých šťár, kde na zemi leží pět Ukrajinců v trenkách a policista nad nimi řve. Nezačala ta symbióza s médii už tady?

Nad legalitou těchto záběrů jsem, přiznám se, nikdy nepřemýšlel, a děkuju vám za podnět. Kdysi dávno mi to jako divákovi taky přišlo divné... Nejhorší divácký zážitek mi v tomto směru obstarala Česká televize, když začínala kuřimská kauza a oni záběry, jak tam ten polosvázaný chlapeček jí ze země - ani mu neudělali pásku přes oči -, nemilosrdně zařadili do hlavních zpráv. Ty záběry mohla mít televize jenom od policie. A prozradím vám ještě jednu věc, o níž v tom dopise píši: o teatrálnosti trestních řízení. Vzpomeňte si na zatýkání fotbalového bosse Starky. Ten člověk jede domů a oni zastaví provoz na dálnici, úplně zbytečně, ovšem jsou z toho akční záběry. Ani se neptám, kolik ta operace stála.

Starku tehdy zatýkal ÚOOZ, jemuž velel váš dnešní kolega ve vládě Jan Kubice. Ptal jste se ho na to?

O tomto jsme se nikdy nebavil. Ona vůbec vláda je dost anonymní těleso - a z toho jsem po zkušenostech s komunální politikou z Brna zklamaný, protože na vládě je to takové studené. Situací, že byste se s jiným ministrem mohl bavit mezi čtyřma očima, je tam minimálně. Nicméně si vzpomínám, jakou jsem od různých internetových dopisovatelů sklidil kritiku, když jsem si na vládě dovolil říct, že náměstka ministra práce Šišku klidně mohli zatknout doma. Jen by ta zpráva zřejmě za hodinu nebyla venku, takže by nikdo nechválil policii, jak pilně pracuje. Mimochodem - Šiškovo zatčení si dělala čistě policie. Když byl o něco později zatýkán Marek Dalík a vedla to Lenka Bradáčová, zatkli ho v noci, bez kamer, nikdo o tom nevěděl. Vy všichni jste se to dozvěděli až druhý den, když už byl celou noc vyšetřovaný.

I to je snad moc brzo, sám říkáte, že ve fázi obvinění by ta zpráva vůbec neměla vylézt ven.

Žiju v reálu, informace o zatčení známé osoby většinou utečou. Pro mě je důležité, že se nekonala žádná tiskovka, kde by Bradáčová sdělovala: máme Dalíka.

Ministrem jste necelý rok. Zprvu to vypadalo, že se vám Bradáčovou do funkce jmenovat nechce, teď to zase vypadá, že jste propadl síle její osobnosti.

Před rokem to bylo mediální běsnění venku, ale s Kunderou řečeno: život tady uvnitř byl jinde. To, že doktorka Bradáčová nepochybně byla velmi kvalitní státní zástupkyní, ještě neznamenalo, že by automaticky musela být dobrou vrchní státní zástupkyní. Celý první měsíc jsem trávil diskusemi s ní o její představě. Ta představa se mi líbila. Chápu, že byla okurková sezona. Od chvíle, kdy jsem ji jmenoval, platí: státní zástupce musí vědět, že pokud funguje, jak má, a dostane se do zákulisních soubojů, ministr stojí za ním. A jak se z jiného resortu blíží ruka, ten ministr musí mít klacek a do té ruky bouchnout.


Nechovala se Bradáčová podobně neloajálně k protikorupční policii jako teď protikorupční policie k ní? Když loni řídila zatčení Ratha, Martince obešla a bavila se rovnou s jeho podřízeným, šéfem operativy útvaru.

Státní zástupce se během své kariéry seznámí s některými policisty a má právo to s nimi dělat. My se, pane redaktore, známe od vidění, tak bychom asi spolu neprováděli nic tajného, protože nemáme vyzkoušené, jestli to s tím druhým jde. Řeknu ještě jednu věc: představa, že jsme s doktorkou Bradáčovou ve všem ve shodě, by taky byla mylná. Já coby bývalý advokát jsem spíš liberálnější, těžko budu vnitřně vždycky na straně státu. Já vždycky víc vidím obviněného, ona zase víc toho sprostého odsouzeného. My se umíme přít, ale já velmi oceňuji, že se přu s profesionálkou, jakých je tu málo. Spolupráce na novém zákoně, na to nezapomenu do smrti, poněvadž to byla velmi dobrá intelektuální debata.

Ještě jednou věcí jste tento týden upoutal pozornost. Jako jediný z vysokých činitelů ODS jste přišel na první akci Institutu Václava Klause, seminář -

Teď budu kritický k vlastní straně. Znám Václava Klause přesně rok. Když byl u moci, nikdy jsem nebyl o něco ho žádat. Velmi mě mrzí, když teď přijdu na akci, kterou pořádá Klaus už jako neprezident, a mnozí z těch, kdo se mu klaněli, když rozdával, tam nejsou. Což o naší straně taky něco vypovídá, možná víc než průzkumy preferencí. Já jsem se šel poklonit památce Margaret Thatcherové, jíž byl ten seminář věnovaný, ale stejně tak platí, že když zakladatel mojí strany a bývalý prezident dělá akci a já mám zrovna čas, je pro mě věcí cti na ni jít. A mám tam z té ódéesky být sám? To mě vážně rozčiluje.

Kdo vám tam z vaší strany chyběl? Petr Nečas?

Toho opravdu na mysli nemám, to není patolízal a nebyl ani patolízal Klausův. Petr Nečas se vypracoval sám. Ale jsou tu desítky jiných, kteří díky Klausovi a té straně někde byli.

Stihl jste s Klausem probrat, jestli by v barvách ODS kandidoval do Evropského parlamentu?

Václav Klaus sám musí říci, jestli se mu do europarlamentu vůbec chce, a pak by byla otázka, za koho. Taky je třeba zvážit, že poněvadž Miloš Zeman chce volby do sněmovny i do Evropského parlamentu svolat na stejný den, došlo by Klausovou kandidaturou k velkému zbarvení těch voleb. Kdyby potom kandidoval za někoho jiného, tak svoje hlasy odebere ODS, nikomu jinému. Mít - doufám, že kvalitně - sestavenou kandidátku do sněmovny a k tomu Václava Klause do Evropského parlamentu, to by byla dobrá nabídka.

Takže byste si to přál?

Pokud by to chtěl i on sám, mně by se to samosebou líbilo. Nemohu mluvit za všechny v ODS, ale je pravda, že jsem na tom semináři pana prezidenta požádal o schůzku -a tam bych se ho na to rád zeptal.

http://virtually.cz/journal/?q=pavel-blazek-policie-nerespektuje-prava-obvinenych


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2473x, známka: 2.8
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 60
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist