Petr Paulczyňski: homepage

Ještě o povodních

Čtenářské reakce mě nutí se ještě jednou vyjádřit k povodním. Zaměřím se na dvě slabá místa, která v protipovodňovém systému vidím.

První otázka zní: kdo má nejsilnější hlas při rozhodování, zda odpouštět nebo neodpouštět vodu z přehrad, v jakém množství a časovém sledu? Nedávno jsem na jedné docela malé přehradě byl svědkem podobného rozhodování a šel mi mráz po zádech. Jedni tvrdili: vypouštějte víc, nebo praskne hráz. Druzí oponovali: když vypustíte víc vody, zaplaví to okolní vesnice. Rozhodnout nakonec měli politici. Myslím, že to není dobře. Ještě v nedávné době totiž rozhodující slovo měli hrázní. Některé jsem poznal a musím říct, že si jejich profesionality a zápalu pro věc hrozně vážím. Jsou to vesměs staří praktici, co tím žijí, navíc často bydlí nedaleko, takže přesně znají, co která voda může přinést. Přesunout tuto pravomoc směrem k politikům na všech úrovních by nebylo dobré.

Stejně tak je absurdní znění zákona, které říká, že starosta „zřizuje jednotku dobrovolných hasičů“. To je na první pohled pěkná věc, zvláště když bydlíte v malé vesnici, kde hasiči fungují už 150 let. Ale co když u vás zrovna nejsou? Jak je máte založit, když jsou dobrovolní? A co když se něco stane a oni tam nejsou? Je za to zodpovědný starosta? Navíc vám upřímně musím říct, že stát se svou byrokracií dělá všechno pro to, aby se tito lidé na tuhle věc úplně vykašlali. Jen kolik je těch různých předvolání a přezkoušení, samozřejmě v pracovní době, takže si hasiči musí brát v práci volno…

Pokud mají mít letošní povodně nějaký smysl, pak začněme mluvit o těchto dlouhodobě neřešených věcech.

http://www.pravybreh.cz/2013/06/04/jaroslav-kubera-jeste-o-povodnich/


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2844x, známka: 2.9
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 43
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist