Petr Paulczyňski: homepage

Svodka událostí na území hlavního města v minulém týdnu

Předpokládaná okurková sezona nabrala v první třetině prázdnin poněkud nepředpokládaný průběh. Doporučení pro příští týden zní: kdo může, ať odjede někam k vodě. Roman Janoušek už je tam.

Pukovník Šlachta s návladním Ištvanem tento týden nikoho nezatkli a neobvinili. Nejvyšší soud jim navíc řekl, že ty, které zatkli a obvinili před měsícem, neměli právo zatknout ani obvinit. Plukovník Šlachta s Ištvanem odpověděli, že to nevadí a že kdyby bylo potřeba, tedy kdyžtak zatknou a obviní někoho jiného.

Přelomové rozhodnutí Nejvyššího soudu ještě nikdo celé neviděl, avšak v názoru na něj se shodla téměř kompletní právní elita země, která je ochotná zvednout novinářům telefon.

Poslanci a senátoři přijali zprávu, že je jim na půdě parlamentu dovoleno vše, s mimořádným ulehčením.

Poté, co Nejvyšší soud upozornil, že to není pravda a že mezi projevy, na něž se vztahuje indemnita, nepatří například drobné krádeže, ublížení na zdraví a opilství, označila opozice rozhodnutí Nejvyššího soudu za útok na základy právního státu, který zásadně podkopává důvěru obyvatelstva ve spravedlnost.

Petr Nečas, kterého chtěli Šlachta s Ištvanem zatknout a obvinit v nejbližší době, jim vzkázal, že by se měli zatknout a obvinit navzájem. Během emotivní tiskové konference ve středu večer Nečas vyzval mimo jiné novináře, aby se zajímali o to, kdo z nich se zná s doktorem Ištvanem, a ukázal několik nových grimas, které se naučil.

Vzápětí oznámil, že vláda odvolává nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a policejního prezidenta Martina Červíčka. Když byl upozorněn, že již není premiérem, protože sám odstoupil, prohlásil, že se jedná o policejní puč, a vyzval vojenskou rozvědku, aby s tím něco udělala.

Prezident Miloš Zeman s uspokojením konstatoval, že za jeho vlády se nic podobného nikdy nestalo. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová jeho slova potvrdila s tím, že je to zejména její zásluha, neboť v té době byla nejvyšší státní zástupkyní a všude byl naprostý klid.

Poslanec Věcí veřejných Michal Babák prohlásil v televizi, že "žádný Žid nemůže být pro státní kasu horší než pan Kalousek". Posléze svůj výrok upřesnil, že rozhodně nebyl myšlen antisemitsky, ale naopak to byla největší pochvala, které je vůči Židům schopen, a že z antisemitismu nemůže být ani podezírán, protože neví, co to je.

Věci veřejné se za svého poslance postavily a řekly, že výrok byl účelově vytržen z kontextu a že skutečným problémem této země nejsou Židi, ale špinaví cikáni.

Poslanec Babák nebyl od té doby spatřen na veřejnosti, nezvedá telefony a podle své asistentky je u zubaře.

Ministerský předseda Jiří Rusnok vyzval členy své vlády, aby se nenechali ovládnout špatnou náladou. "Radost, humor a nadhled nám umožňují nebrat se příliš vážně," napsal Rusnok ministrům ve zvláštním memorandu.

Jako první na výzvu zareagoval ministr financí Jan Fischer, který prohlásil, že považuje za definitivně uzavřenou otázku sponzoringu své volební kampaně.

Jeho sponzor Ladislav Dráb mu totiž ukázal potvrzení z bankomatu, z nějž už od loňska postupně vybíral sedm milionů korun, aby je mohl Fischerovi letos na jaře vložit v hotovosti na účet. "Neberte mě příliš vážně," vzkázal Fischer přes mluvčího.

Soud s Romanem Janouškem pokračuje podle všech prognóz. Podle soudního znalce neznamená přítomnost alkoholu při dechové zkoušce nutně přítomnost alkoholu v krvi. Tu by šlo prokázat pouze krevním testem, který ale Janoušek po své loňské nehodě odmítl, protože se mu nechtělo. "Co se nepamatuji, to se nestalo," prohlásil Janoušek a ze zbytku procesu se omluvil s tím, že musí do Chorvatska, dokud je hezky.

Sněmovna se nerozpustila, aby nenastal všeobecný zmatek.

 http://dialog.ihned.cz/komentare/c1-60280810-svodka-udalosti-na-uzemi-hlavniho-mesta-v-minulem-tydnu

 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2743x, známka: 2.9
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 29
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist